Ți-e greu să zici „bravo”, așa-i?

Am citit și eu, ca mulți alții, de-a lungul timpului, o mulțime de articole și cărți de-alea inspiraționale sau motivaționale. De-alea de te învață că „forța e cu tine”, că trebuie să te motivezi singur, să nu aștepți aprecierea celor din jur, că ceea ce faci, sau rezultatul muncii tale, trebuie să îți placă și să te facă să te simți bine. Și au funcționat. Pentru cinci minute.
După ce terminam de citit mă gândeam: „Așa e! Câtă dreptate au aștia! Cum de nu m-am gândit mai devreme? De ce ar trebui să aștept de la alții ceea ce îmi pot oferi singură?”
Mda… Așa e, dar sună de parcă te-ai întreba „de ce să faci sex, dacă te poți masturba”. :-))))
Și parcă aș avea câteva răspunsuri. Pentru ambele! 🙂

Una dintre cărți chiar a avut un impact de mai lungă durată. Cred că m-a ținut vreo săptămână. După care m-a luat tristețea! „După ce că nu sunt în stare să fac nimic bine (a se interpreta: să mă aprecieze oamenii pentru ceea ce fac bine), nu sunt în stare nici măcar să mă motivez singură.”

Am încercat o vreme destul de lunga să mă bucur singură de ce realizări aveam. Dar pe bune, parcă nici bucuria nu e atât de mare atunci când nu o împărtășești cuiva.
Când terminam un tablou și îmi ieșea ce vroiam eu mă bucuram tare și eram foarte mândră de mine. Diferența o făcea ce urma după. Fiecare apreciere primită mă făcea sa retrăiesc aceeași satisfacție ca atunci cand l-am terminat. Fiecare like pe Facebook îmi dădea energia să merg mai departe și să fac mai mult. Pentru că știam că fac ceva ce place. Pentru că simțeam că prin ceea ce fac ating două obiective: mă simt eu bine și bucur ochii celor din jur.

Am fost întrebată de multe ori: „tu pictezi pentru că îți place sau ca să le placă celorlalți?”.
E evident că o fac pentru că mă simt bine, dar nu văd de ce ar trebui să se excludă. Dacă fac ceva pentru mine nu ar trebui să mă bucur la aprecieri?

Ok, eu îmi fac mea culpa că sunt dependentă de aprecieri, dar stau și mă întreb cine are o problemă mai mare: eu că sunt in căutare de apreciere, sau oamenii cu totul, că au uitat sa mai aprecieze lucruri?
Cum am ajuns să ne grăbim cu toții să criticăm, dar nu mai știm să spunem și ce ne place?
Cum de atunci când avem o experiență negativă cu un produs/ firmă/ om, povestim în toate direcțiile, tuturor celor care au timp să asculte, dar daca avem o experiență pozitivă omitem asta din repertoriul nostru de subiecte de discuție preferate?
Când ați primit un formular de evaluare in urma unor servicii, cărora le-ați acordat timp? Celor pozitive sau celor negative?

Și atunci revin cu întrebarea: cine are o problemă mai mare? Eu, că mă hrănesc cu „bravo” si „good job”-uri sau noi toți că am învățat să căutam defecte și să trecem cu vederea ce e bun?

4 gânduri despre &8222;Ți-e greu să zici „bravo”, așa-i?&8221;

 1. draga Nico, bravo pentru articol si un si mai mare BRAVO pentru picturi! asta e inca un motiv pentru care mie personal imi lipseste atelierul de pictura, mi se pare ca ne apreciam si ne motivam reciproc 🙂

  Apreciază

  1. Multumesc, draga mea! Si mie imi lipseste tare atelierul. Si imi lipseste sesiunea aia de feedback pe care o aveam si încurajările de la una la alta! Cat eram acolo simteam nevoia mai puțin de alte aprecieri, dar asta e!

   Oricum, bravo si tie si as vrea sa mai vad ce ai mai facut!

   Te pup cu drag!

   Apreciază

 2. Tot ce faci tu imi place , tablourile imi plac dar cand citesc ceea ce scrii ma topesc de placere si abia astept sa mai scrii ceva! De ce nu incerci tu sa si publici ca de talent nu duci lipsa ! Te pup.

  Apreciază

Stiu ca ai o părere despre asta! Imi poți spune aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s