Istanbul din amintiri

Aveam vreo 11 ani cand i-am cunoscut. Au venit la noi in școala cu planuri mărețe. Vroiau sa facă un grup de dansuri si cântece.

Eu avusesem deja o experiența cand ii spusesem tatălui meu ca vreau la dansuri moderne si aterizasem la balet, asa ca eram sceptica.

Am vorbit cu prietena mea si am decis sa mergem. Am strâmbat puțin din nas cand am auzit ca erau dansuri populare, dar părea sa fie distractiv. Eram un grup destul de mare de colegi care vroiam sa mergem si eram la vârsta la care in formația corecta orice experiența putea fi transformată intr-una pozitivă.

Erau trei profesori. Domnul Simionescu era un domn trecut de 50 de ani, dar cu o postura de invidiat. Era înalt si cu un mers si o poziție cel puțin impunătoare. El era profesorul de dansuri. Imi amintesc ce influența a avut asupra posturii noastre si cum ne învață sa mergem corect si cum sa fim elegante.

Al doilea era domnul Izverceanu. Un ten închis la culoare, o voce tabagica si o atitudine de dresor. El era cel care conducea formația de muzica. Imi amintesc de el conducând formația de mandoline a băieților de la casa de copii numărul 10. Au fost acorduri care mi-au marcat copilaria si care si acum ma fac sa zâmbesc a nostalgie.

Cel de-al treilea era domnul Tudose. El era profesorul de „cântece”, cum spuneam noi pe-atunci. A reușit sa facă o haita de afoni sa cânte corect pe scena Radio. Ne-a adus pe scena cu Angela Similea, Corina Chiriac, Mădălina Manole si alte vedete ale momentului. Am luat autograf de la toate cu mâini tremurânde, după care am cântat cu foc strofa mea din „mi-o zis mama ca mi-o da”!

Ne-au pus numele „Ansamblul Miorița” si ne-au purtat cu sârbe, hore si călușarii pe diverse scene. Căutau sponsorizări peste tot ca sa ne poată procura costume si ce mai era necesar pentru a face fata onorabil concursurilor in care intram sau spectacolelor programate.

Intr-un an am avut parte de cea mai frumoasa experiența a vârstei aleia. Am participat la primul concurs internațional de dansuri populare. Era la Gaziantep, in Turcia. Nu imi amintesc multe detalii, dar imi amintesc emoțiile. Imi amintesc șocul oamenilor cand după ce am făcut călușarul am ieșit in fata cele patru fete din formația de băieți, ne-am dat jos pălăriile si ne-am răsfirat părul ca sa le arătam ca am fost fete deghizate. Imi amintesc satisfacția locului 1 si mândria medaliei de aur. Imi amintesc bluza de mătase mov si trusa de machiaj pe care i le-am luat mamei si nesquick băut la 6 dimineata. Si imi amintesc comentariul unuia dintre profesori cand ne arată Bosforul luminat noaptea: „asta e cartierul bogătașilor!”.

Nu mai stiu nimic de ei. După vizita in Turcia au mai fost vreo 2 ani de pregătiri, dansuri si cântece si apoi am pornit fiecare pe drumul lui.

Ma plimb acum, după mai mult de 20 de ani pe malul Bosforului si imi amintesc de ei toti.

Încerc sa vad totul cu ochii de atunci. Ma plimb prin moscheile pe care le-am vizitat atunci si încerc sa imi invii in minte toate senzațiile si curiozitatea proaspăta de atunci. Ma șochează diferența între cum vedeam atunci si cum simteam tot si cum e acum. E frumos, dar alt fel de frumos. Unul filtrat de experiențe similare, de evoluția noastră din ultimii ani, de senzațiile trăite între timp. 

Prospetimea rămâne la cum simt bazarurile lor, piețele, comercianții ambulanți si pisicile. Pe-astea le savurez cu aceeași plăcere. Nu la fel e cu traseele turistice clasice, care nu ma mai pasionează ca la primele experiențe. Nu mai vreau sa merg pe urmele hărților si sa descopăr ce au mai descoperit milioane de alți turiști înaintea mea. Nu mai vreau sa merg pe coridoarele marcate cu snurulete roșii ca sa nu calci cumva vreun pas in lateral. 

Străduțele lăturalnice cu cafenele pustii in care servesc cea mai buna cafea turcească, asta da! Asta e experiența pe care o vreau si care ma face sa retrăiesc plăcerea descoperirii. 

Deci, sa savurăm Istanbulul! 

Stiu ca ai o părere despre asta! Imi poți spune aici:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s